Thaçi mbetet në paraburgim, mbrojtja e tij paralajmëron apelim në janar

2. LAJME

Avokati kryesor i Hashim Thaçit, Gregory Kehoe ka bërë të ditur mbrojtja do të apelojë vendimin të cilin e ka marrë gjykata për ta mbajtur atë në paraburgim.

Ndërsa për shkak të festave të fundvitit ai ka kërkuar që shtyjë afatin e apelimit deri më 15 janar.

“E kuptoj që i nderuari gjykatës ka marrë një vendim për mbajtje në paraburgim, sot paradite, dhe kjo çështje do të apelohet… Brenda datës 27 dhjetor do të dorëzojmë parashtrimin për apelimin dhe kërkojmë një shtyrje deri më 15 janar duke pasur parasysh pushimet”.

“Besoj se afati për apelimin kërkon që apelimi të bëhet menjëherë pas krishtlindjeve andaj ne kërkojmë duke pasur parasysh pushimet afati të jetë deri më 15 janar”, ka thënë ai.

Për çka akuzohen ish-krerët e UÇK-së?

Ndaj ish-presidentit të Kosovës, Hashim Thaçi, ish-kreut të Partisë Demokratike të Kosovës, Kadri Veseli, ish-anëtarit të Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së, Rexhep Selimi dhe ish-zëdhënësit të UÇK-së, Jakup Krasniqit rëndojnë akuzat për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit.

Që nga nëntori i vitit 2020 ata gjenden në paraburgim në Hagë dhe janë deklaruar të pafajshëm për akuzat që rëndojnë ndaj tyre.

Sipas aktakuzës, Thaçi, Veseli, Krasniqi dhe Selimi dyshohen për veprat penale që kanë të bëjnë me krime lufte: ndalim të paligjshëm ose arbitrar, trajtim mizor, torturë dhe vrasje të paligjshme dhe krime kundër njerëzimit: burgosje, akte të tjera çnjerëzore, zhdukje me forcë të personave dhe përndjekje, të cilat, sipas Dhomave të Specializuara, janë kryer midis marsit të vitit 1998 dhe shtatorit 1999.

Krimet pretendohet se janë kryer në disa lokacione të Kosovës dhe në veri të Shqipërisë, përkatësisht në Kukës dhe Cahan.

Dhomat e Specializuara dhe Zyra e Prokurorit të Specializuar – që ndryshe njihen edhe si Gjykata Speciale – hetojnë krimet e pretenduara të pjesëtarëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, të kryera kundër pakicave etnike dhe rivalëve politikë që nga janari i vitit 1998 deri në dhjetor të vitit 2000.

Këto krime të pretenduara përmenden në një raport të Këshillit të Evropës, të vitit 2011, autor i të cilit është senatori zviceran, Dick Marty./Telegrafi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *